CLUBUL DE TEATRU CTMB

Clubul de teatru al liceului a fost înființat în septembrie 2021 ca urmare a proiectului Theatre for Living al Asociației A.R.T. Fusion, coordonatori voluntari fiind Monica Ploeșteanu (profesoară a liceului) și Elena Stevkovska (din partea Asociației).

La club, am lucrat cu elevii pe forme de teatru social aparținând Teatrului oprimaților (Augusto Boal), în special pe Teatru forum. Acest tip de teatru pornește de la probleme reale ale societății, de la povești reale de opresiune, trăite sau cunoscute de participanți. O piesă de teatru forum nu durează mai mult de 10-12 minute, însă este urmată de o amplă discuție cu publicul, cu diferite întrebări de reflecție și de conexiune cu realitatea. De asemenea, este un teatru interactiv, publicul putând veni să facă schimbări pe scenă în scopul găsirii unor soluții realiste pentru problemele înfățișate.

În cadrul activităților de teatru, am creat împreună cu elevii participanți o piesă de teatru forum pe tema bullying-ului și una de teatru legislativ despre nevoia adolescenților de sprijin psihologic, pentru care s-a alăturat ca trainer și actrița Ana-Maria Feraru, colaboratoare a Asociației A.R.T. Fusion.

În procesul pregătirii pieselor, am lucrat cu tinerii diferite exerciții teatrale: energizere, jocuri de improvizație, teatru-imagini, exerciții de reprezentare a emoțiilor, de înțelegere a relațiilor de putere și opresiune în societate, jocuri de rol etc.

Sesiunile de teatru le dezvoltă tinerilor spontaneitatea, creativitatea, concentrarea, reflecția, comunicarea și ascultarea activă, dar și implicarea civică.

Următorul proiect teatral pe care îl avem în desfășurare este bazat pe metoda Teatru-ziar, prin care îi vom ghida pe adolescenți să creeze scenete pornind de la probleme ale societății de care le pasă, așa cum se reflectă ele în știrile de ziar și în media. Aceasta este de asemenea o oportunitate pentru dezvoltarea compentențelor elevilor de educație media.

Colegiul tehnic "MIHAI BRAVU"

„Şcoală pentru toţi, educaţie pentru fiecare elev” pentru că „educaţia este cel mai frumos dar pe care ȋl poate primi omul.” (Platon)